Óriás sós kifli(k)
2012. december 16. írta: VegaLife

Óriás sós kifli(k)

óriáskifli.jpgFérjem szereti az óriás kifliket. Egy étkezéssel képes megenni egy egészet is. Paradicsomos babot szeret hozzá fogyasztani. Így aztán olykor előfordul, hogy a kenyér alapreceptjéből egyszerűen óriás kifliket készítek. S mivel szereti, ha sószemek sorakoznak rajta, így azzal teszem különlegesebbé. Korábban próbáltam már köménymaggal is megszórni. Akik szeretik a köménymagot, azok kipróbálhatják. Én nem vagyok oda érte se pogácsán, se pogácsában, se bármilyen tésztában. Őrölve viszont pl. fasírtokhoz szívesen használom, de az már más tészta...:)

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg lenmag (opcionális)
  • darabos só

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programmal megdagasztjuk, kelesztjük a tésztát.

Három részre osztjuk. Egyesével nagyobb háromszög formára nyújtjuk, majd a hosszabb végénél kezdve felcsavarjuk kifli formájúra a tésztát.

A felcsavart kifliket sütőpapíros tepsire fektetjük, pihentetjük az egészet kb. 20 percet. Sütés megkezdése előtt vízzel megkenjük őket és megszórjuk darabos sóval a tetejüket. Kb. 20 perc közepes lángon történő sütés után ismét megkenjük vízzel. Még max. 10 percig sütjük és el is készültek a csinos és finom kiflik!

Fincsi pástétomokkal megkenve remek partifalatok lehetnek vendégségre, szilveszteri együttlétre, beszélgetős estékre.

óriáskifli2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr284967411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása