Hagymás sütőtökkarikák őszi rizottóval
2012. december 11. írta: VegaLife

Hagymás sütőtökkarikák őszi rizottóval

sültsütőtökkarikák.jpgPöpec, ez egy pöpec étel volt. Ízharmóniáiban fenséges jelzővel illethetem. Kinézetre is szép színes. Rágondolok és újra megkívánom. Ráadásul semmi komplikáció, csak könnyű műveletek sora, amivel mutatós, finom és egyedi ételt készíthetünk. Férjem annyiban besegített, hogy kanadai sütőtökünk egyikét karikákra vágta (kb. 1 centisekre) és ezután könnyebben meghámozta. Annyira szép karikácskák voltak, hogy eszembe nem jutott felkockázni, vagy hasábokat vágni belőlük.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 kanadai sütőtök
  • 2 fej lila hagyma
  • 2 fej vörös hagyma
  • 2 fej fehér saláta hagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • ételízesítő vagy só
  • kevés olaj

 

Elkészítés:


A sütőtököt karikákra felvágjuk, a szükséges helyeken a magokat kiszedjük, a karikákat pedig pl. krumplihámozóval meghámozzuk. Olajjal kicsit kikenünk egy tepsit, belefektetjük a tökkarikákat, megszórjuk némi sóval vagy ételízesítővel és alufóliával lefedve elkezdjük sütni.

Közben meghámozzuk a hagymákat és szintén felkarikázzuk mindegyiket. Amikor a tökök félig megpuhultak, szétszórjuk rajtuk a hagymákat, majd visszatesszük az alufóliát a tepsi tetejére és tovább sütjük.

Amikor minden puha, alufólia nélkül még pár percet sütjük. Ezzel kész a sütőtökös rész.

Köretként valami nagyon egyszerű, de fenséges rizottó-félét alkottam.

Őszi rizottó

A recept:

Hozzávalók:

  • 30 dkg barna rizs
  • víz
  • ételízesítő vagy só
  • kb. 1 maroknyi morzsolt kukorica
  • 2-3 db édes paprika

Elkészítés:


Az alaposan megmosott rizst sós, vagy ételízesítős vízben feltesszük főni. Amikor már alig van leve, és a rizsszemek nagyjából megpuhultak, hozzáadunk úgy egy maroknyi (1 kisebb bögre) morzsolt kukoricát, és tovább főzzük. Közben a paprikákat apró darabokra felvágjuk és szintén hozzákeverjük a rizshez.

A paprikát még október végén vettem a Bosnyák piacon. Kápia paprika. Hideg helyen, szétterítve tárolom, így alig fonnyad, alig változik az állaga. Örülök neki, hogy így kibírja. Igaz, nem mindenhez használom fel, tartalékolok vele, amíg lehet, amíg tudok, mivel egyre drágább ez a számomra kedves paprikafajta.

Ebből a paprikából szeleteltem a rizottóba. Amúgy szoktam olykor darabolt paprikát is lefagyasztani. Épp ilyen ételekhez.

sütőtökös3.jpg sütőtökös2.jpg
sütőtököskarikák.jpg sütőtök.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr804958705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása