Lila hagymás ajvár
2012. november 04. írta: VegaLife

Lila hagymás ajvár

lilahagymás ajvár.jpgAhogy korábbi bejegyzésemben írtam, az ajvárt sokféle módon lehet készíteni. Most lila hagymával tettem ízesebbé. Hihetetlen finom lett. Egy gondom volt csak, amikor elkészült, már késő este volt és jött a munkás hét, amikor nem volt időm eltenni. Így napokig a hűtőszekrény adott neki otthont. Kutya baja lett. Sőt! Az ízek addigra már igazán összeértek. Így a következő szabad időmben ismét felforrósítottam, előkészítettem az üvegeket (vízben felforralva őket) és már csak arra kellett várnom, hogy pár nap alatt a meleg dunsztban kihűljenek, és raktam rá a csinos matricákat, majd mentek a pincepolcokra.

A recept:

Hozzávalók:

  • 10-12 db padlizsán
  • 8-10 db kápia paprika
  • 6-8 db paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • só vagy ételízesítő
  • fokhagyma
  • füstaroma (elhagyható)
  • lila hagyma
  • befőttes üvegek
  • befőző fólia
  • víz

 

Elkészítés:

A hagymákat felaprítjuk és egy nagyobb falú edénybe tesszük. Vízen megpároljuk.

A padlizsánokat megmossuk, majd félbevágjuk őket és egy tálcára fektetjük úgy, hogy a héjuk érintkezzen a tálcával, ne a belsejük. A belsejüket megsózzuk és várunk vele egy-két órát, míg "gyöngyöződni" kezdenek. Közben a szétvágott, kicsumázott paprikákat tepsibe tesszük. Sütöttem már héjukkal lefele és felfele is. Mindegyik klassz lett. Én alufóliát tetten a tepsibe legutóbb, nem sütőpapírt, de azt is lehet. Addig sütjük a pirosló szépségeket, míg azok megsülnek. Lehetőleg ne feketedjen, ne égjen meg. Ha mégis megtörténik, nincs semmi gond, egyszerűen le-, vagy kivágjuk az égett részt. Ha a paprika megsült, a már megpárolt hagymára tesszük.

A padlizsánokról a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd a tepsibe fektetjük - szintén héjjal lefele (Bár egyesek szerint pont fordítva kell, sőt grillezésnél tényleg fordítva tesszük a grillrácsra.) Megsütjük a zöldségeket. Közben a fokhagymákat megpucoljuk, apróbb darabokra vágjuk.

A megsült padlizsánokat megfosztjuk héjuktól és ugyanabba az edénybe rakjuk, amiben a paprikák már várják a további műveleteket. A paradicsomot apróbb darabokra vágjuk és szintén az edénybe tesszük. Alacsony lángon elkezdjük főzni és turmix segítségével összeaprítjuk, összekeverjük őket. Hozzáadjuk a fokhagymákat szükség esetén sózzuk, vagy megszórjuk ételízesítővel.

A lila hagyma szeleteket és a füst aromát turmixolás után keverjük hozzá. Hagyjuk még egyet rottyani és előkészített sterilizált üvegekbe töltjük.

Az üvegeket hasonlóan készítjük elő, mint a lekvárok befőzésénél. Ha egy üveget megtöltöttünk az enyhén folyékony pirosló pástétommal, befőzési fóliát teszünk rá, majd kupakot, és fejjel lefele meleg dunsztban pihentetjük egy-kettő-három napig. (Ha az üvegek már nem adnak le hőt, kihűltek, akkor egyszerűen a befőttes polcokra rakjuk a pincébe vagy kamrába.)

Az ajvárral jellemző, ahány ház, annyi szokás. Vagyis vannak helyek, ahol a padlizsánból kerül bele több, van ahol paprikásabb ízvilág jellemzi, másutt pedig inkább paradicsomosan készítik el. Füst aromával pótolhatjuk a kerti grillezés által nyert füstös, pikáns ízét. Persze, akinek lehetősége és ideje van, kerti grillen is sütheti.

lilahagymás ajvár2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr844887717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása