Szilvalekváros kiflik (mogyorótejjel)
2012. szeptember 22. írta: VegaLife

Szilvalekváros kiflik (mogyorótejjel)

szilvalekvároskifli.jpg Még szeptember első napjaiban készítettem ezeket a csinos és finom kifliket. Egyrészt férjemnek, hogy az osztályát az első tanítási napon ezzel megkínálhassa, valamint vendégségbe is vittük ajándéknak. Nagy sikere volt, már csak azért is, mert a mogyoró különlegessé tette. Mogyorótejjel készítettem, így nem volt szükség se margarinra, se tojásra, se vajra, se olajra a tésztához.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg mogyoró tej
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 0.5 dkg só
  • 8-10 dkg gyümölcscukor vagy nyírfacukor vagy ki mivel édesít
  • 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható)
  • szilvalekvár
  • mogyorótejhez mogyoró (1 nagyobb marékkal)
  • víz

 

Elkészítés:

A mogyoróból és a vízből tejet készítünk. Ha van rá mód és idő, akkor a mogyorót érdemes pár órára a vízbe áztatni. (Én kb. 1 órát tudtam csak áztatni.) Ezt követően erős turmixgéppel a vizet és a mogyorót alaposan összeturmixoljuk., majd sűrű szövetű szűrőn átszűrjük. Ezzel kész is a mogyorótej. A szűrőn visszamaradt mogyorót a kiflik megtöltéséhez fogjuk felhasználni.

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a növényi tejet. (Ha nem meleg, kézmelegre melegítjük.)

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a tej tetejére. A mogyorótejhez nem tettem cukrot, de gyönyörűen a felszínére kelt az élesztő.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is, kivéve a lekvárt és a tejből visszamaradt mogyorót.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, kivesszük és kifliket készítünk belőle.

szilvalekváros kifli1.jpgA kiflik készítése:

A tésztát kinyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk fel. A formák szélesebb végére ráhalmozzuk a tölteléket - jelen esetben a tejből visszamaradt mogyorót szilvalekvárral kevertem ki, valamint gyümölcscukorral édesítettem. A háromszögek hosszabb végénél kezdjük el felcsavarni. Ilyen egyszerű a kiflikészítés technikája.

A felcsavart kifliket sütőpapíros tepsire fektetjük, pihentetjük az egészet kb. 20 percet. Sütés megkezdése előtt vízzel vagy, ha maradt, mogyorótejjel megkenjük őket. Kb. 20 perc közepes lángon történő sütés után ismét megkenjük most már mindenképp vízzel. Még max. 10 percig sütjük és el is készültek az ízletes vendégváró kiflik!

Persze mogyorótej helyett használhatunk vizet is vagy más növényi alapú tejet. Későbbiekben egyszerű kenyértésztával készítettem hasonló kifliket. Nyilván a szilvalekvárt akkor nem kevertem ki a mogyorótej összepépesített mogyorójával, hanem csak natúr kentem meg a lekvárral a kifliket. Ezt akár reggelire is fogyaszthatjuk, magunkkal vihetjük a munkába is, vagy nagyobb adag készítése esetén kisebb csomagokban fagyasztóba rakhatjuk. Ha kivesszük, csak egy keveset kell várni, míg felenged és fogyaszthatjuk is (pl: mire munkahelyünkre beérünk ki is enged, ha szalvétába csomagoljuk). Vendégség esetén akár rövid ideig a fagyasztott kifliket át is süthetjük, így melegen kínálhatjuk barátainknak, családtagunknak.

Én minimálisan megnöveltem a mennyiséget. Így kb. 90 szem kiflicske készült.

szilvalekváros kifli3.jpg szilvalekváros kifli4.jpg
szilvalekváros kifli5.jpg szilvalekváros kifl 6.jpg
szilvalekváros kifli7.jpg szilvalekváros kifli8.jpg
szilvalekváros kifli9.jpg szilvalekváros kifli10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr684795305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása