Szójafasírt (vegán)
2012. augusztus 06. írta: VegaLife

Szójafasírt (vegán)

20120723_133245f.jpgFagyasztóba eltéve töltött paprikát készítettem és ugyan egy csomó paprika megtöltésre került, mégis maradt valamennyi töltelék, amiből fasírtot készítettem az alábbiak szerint:

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:


  • 10 dkg szójagranulátum
  • 15 dkg barna rizs
  • zabpehely
  • ételízesítő vagy só
  • őrölt kömény
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • majoránna
  • esetleg őrölt bors
  • 2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható)

Elkészítés:

A szójagranulátumra forró, ételízesítős, vagy sós vizet öntünk. A barna rizst miután alaposan megmostuk, puhára főzzük. Amíg a szója és a rizs elkészül, a köretet elkészítjük. Jelen esetben egyszerűen csak az előzőleg néhány órán keresztül áztatott sárgaborsót főztem puhára egy kevés fokhagymával, babérlevéllel és sóval. Persze a fasírthoz készíthetünk rizibizit, főzeléket, vagy egyszerűen párolt zöldséget, salátát.

A megpuhult szójagranulátumot szűrőn leszűrjük és a levét kissé kinyomkodjuk. A megfőtt barna rizzsel és zabpehellyel (elképzelhető, hogy nélküle is menni fog) összekeverjük és a masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fűszerek, lenmag) ízesítjük. A massza akkor jó, ha gombócokat tudunk formálni belőlük. Valamennyire kemény gombócokat. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült, ízre és állagra is megfelelő, korongokat formálunk belőlük és sütőpapíros tepsire fektetjük. Közepes lángon sütve kb. 20 perc után megfordítjuk a fasírtokat, és a másik oldalukat is picit megpirítjuk.

Ha nem tálaljuk szinte azonnal, és szeretnénk, hogy másnapra se szikkadjon meg, egyszerűen csak szorosan egymás mellé tesszük őket és lefedve tároljuk. Így, ha ki is hűl időközben, mégis puha, omlós marad és nem szárad ki. Persze nem napokig, hiszen a gőztől benedvesedik, és kellemetlen folyamatok indulhatnak meg benne...

UI: Hamburgerhez is készíthetünk ilyen eljárással "hamburegerhúst".

20120723_133241f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr494698467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomjani · http://facebook.com/atomjani 2018.01.06. 20:39:31

És ha nincs sütő, akkor gázon is jó serpenyőben fedéllel?

VegaLife 2018.01.06. 20:40:41

@atomjani: Igen, viszont akkor olajat vagy kokuszzsirt tennek ala es forro olajban/kokuszzsirban sutnem ki. Ha lehet, nem sokban, csak annyira, hogy ne egjen es ragadjon oda.
süti beállítások módosítása