NEW START életmód alapelvei II.
2012. július 31. írta: VegaLife

NEW START életmód alapelvei II.

nap.jpg

 Napfény

Élő szervezet nem tudna működni napfény nélkül. Fotoszintézis alapja is.

Ha egy növényt kihúzunk a földből és fordítva tesszük be, a növény megfordul és a fény felé kezd nőni. A levelek felülete nem véletlen nagy – a napenergiát így hasznosítják legjobban.

Élő szervezet számára a napfény elsősorban D vitamint állít elő a szervezetünkben termelődő koleszterinből. Ehhez nem szükséges további koleszterin bevitel, hiszen a szervezet megtermeli azt.

A napfény depressziós egyének esetében ezáltal is gyógyhatással bír. Olykor napfény kúrával gyógyítják a depressziós betegeket. Árnyékos helyen élő emberek lehangoltabbak, fáradékonyabbak. Napos helyen élők, sok napon és levegőn töltött időt megélő embereknél egészen más hozzáállást eredményez. Immunerősítő hatása is van a napfénynek. Továbbá fertőtlenítő, baktériumölő hatással is bír.

Napos utcarészeken kevesebb volt a megbetegedés a régi korokban is. Szoba napoztatása igen fontos. A baktériumok így el tudnak pusztulni. A sok bőrbetegség abból is adódhat, hogy nincs az ember eleget a napon, hogy kifejtse a hatását. Magyar ember életének 80%-t fedett helyen tölti. Egészséges életmód keretein belül törekedjünk a napon történő tartózkodásra. Hormonális és egészségvédő funkciók indulnak be napozás alatt.

De a túlzott napozás – leégés – káros folyamat a bőrben.  Aki lebarnul, leég, egy idő után lehámlik. A szervezetnek ez is egy védekező funkciója.

Napi 15 perc  napozás elegendő a minimális D vitamin termeléséhez.

mérték.jpg

Mértékletesség, önuralom

Mit jelent a mértékletesség szó valójában? Ha tudom, hogy valami káros, azt teljes mértékben el kell hagyni. Az ember az egyedüli lény, aki nem él a saját értelmi képességeivel. Az állatvilágban az állat ösztönösen elkerüli azt, ami rossz számára. Az ember szabad döntéssel rendelkezik, és sokszor ezt nem jól használja fel. Ha tudjuk valamiről, hogy káros, akkor is használjuk sajnos.

Pl. tudjuk, hogy az állati zsíradék káros az emberi szervezetre. Ehhez képest az emberek nagy része, inkább mértékletesebben, de fogyasztja az állati termékeket. Ez nem mértékletesség.

Ha valamiről megismerem, hogy rossz, elhagyom, és helyette olyat keresek, amit tudom, hogy jó. Zsír esetében hidegen sajtolt növényi olajjal helyettesítsünk.

levego.jpg

Tiszta levegő

Környezetünk tele van szennyezett levegővel. Nem tudunk kifutni az életünkből.

Az oxigén jó hatásával kevés ember él. 16-18 alkalommal veszünk levegőt egy perc alatt. Tüdőnk térfogata 3.5-4 liter. Vagyis ennek töredékét vesszük be és fújjuk ki. Több rejlik a tüdőben, mint amennyit használunk.

Szakemberek javaslata is a mély légzés és a helyes testtartás.

Fiatalok 40%-a alkalmatlan a fizikai munkára – helytelen életmód, táplálkozás miatt eltorzul a csontozatuk. Iskolában való állandó ülés következtében a vállövek előrehaladnak. A tüdő kisebb kapacitású lesz a helytelen testtartás miatt. Oxigénhiány lép fel sokszor a fiataloknál ezek következményeként.

Segítség: Gyakorlatok végzésével a vállövet kiegyenesíteni. (Kajak-kenu sportolóknak nagy a tüdőkapacitása – intenzív fizikai munkavégzés során a tüdő kitágul.)

Oxigénhiány a szervezetben fáradékonyságot, koncentrációzavart és kedélyállapot romlást okoz.

Lehangoltság lesz úrrá rajtunk oxigénhiány következtében.

Tanteremben, irodában fontos a rendszeres szellőztetés, valamint figyelni a helyes testtartásra. Szív és agy szövete sínyli meg a problémát elsőnek, ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be.

Hegymászók esetében az egyre magasabb légtér során folyamatosan ritkul a levegő – furcsa kedélyváltozás, sőt fizikai és szellemi leépülés következhet be, ezért oxigénmaszk szükséges. Ingerlékenyek, kibírhatatlanok lesznek az oxigénhiány miatt.

Egészséges életmód tehát nem csak a testünk számára fontos. Szellemi és értelmi képességeinket is befolyásolja. A kettő nem elválasztható egymástól. Ami a fizikumra rossz hatással van, az az agyra is.

Az agy működésében bekövetkezett változás az egész személyiségünkre hatással van. Értelmi képességre, lelki állapotra, jellemre hatással van. Erős kapcsolat van tehát a testi és lelki állapot között.

Legjobb, ha az orron keresztül vesszük a levegőt. Orrüregben a nyálkahártya megméri a levegő paraméterét, és oxigénforrásként hasznosítja azt. A levegő felmelegszik a test hőmérsékletére. Megméri a levegő nedvességtartalmát – legoptimálisabbra átalakítja. Portalanítja. Fertőtlenítő hatása is van a nyálkahártyának. Intenzív söprögető munkát végez. Budapesten egy légvétel alatt egy felnőtt ember mintegy 5 milliárd porszemcsét szív be. Ezt tisztítja meg az orr. Gyermek szintjén pedig sokkal többszöröse a beszívott porszemcse mennyisége lélegzetvétel esetén.

Reggelente tisztább a levegő. Baktériumok is ritkább számban találhatók meg. Déli órákban már a fertőzöttség mértéke is erősebb. Kisgyermekkel séta és a szellőztetés, ezért nem mindegy, mikor történik.

Porcsökkentő a locsolás.

Levegő állapota javítható szellőztetéssel, ezért gyakran szellőztessük tartózkodási helyünket. Egy ember fél liter levegőt szív be. Percenként 16-18 alkalommal lélegezzük be a levegőt. Felmérhető az arány, milyen gyakran kell szellőztetnünk.

Jobb légzés frissebb agyfunkciót eredményez, mert az agy telítődik oxigénnel.

pihenés.jpeg

Pihenés

Regenerációs folyamat. 7-8 órát javasolnak felnőtteknél alvásra.

Éjfél előtti alvás duplán számít. Hajnali 3 órától az ébresztési fázis megindul. Kisebb mérvű a pihenés.

Heti pihenés esetében kimutatták, hogy a 6 nap munka + 1 nap pihenés ritmusa alatt a szervezet felkészül a következő terminusra. Emberi szervezet testi és lelki oldalát tekintve is nagyon előnyös.

nyugi.jpg

Lelki nyugalom

Ha az első hét elvet követjük, megéljük.  A nyolcadikat nem kivitelezzük, akkor ez egy rossz párosítás. Hiszen a stressz majdnem felér az előző hét hiányának káros hatásaival. A nyolcadik alapelv így kiegészíti a többit.

Lelki nyugalom - megfelelő szemléletmóddal gondolkodásmóddal nyugalmas, körülményekhez képest békés életet lehet elérni, amely az egész életre jó kiegészítéssel szolgál. Nyugalom és nyugalom között is van különbség. Van, amikor hamis nyugalom van jelen, aminek nincs igaz alapja. Lehet találni igaz alapokon álló békességet, nyugalmat és lehet olyat is, ami nem képes gyökerestül kezelni a problémát.


Ezzel végére értem a júliusra tervezett bejegyzéseimnek. Augusztusban pedig már következnek a finomabbnál finomabb ételek receptjei és képei. Már van jó néhány a tarsolyomban! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr974689099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása