Ribizlis reggeli
2012. június 20. írta: VegaLife

Ribizlis reggeli

Beérsz a munkahelyedre, és bár reggeliztél, de úgy érzed, még mindig vagy már megint tudnál enni valamit, pedig még dél sincs? A megoldás (legtöbb esetben): fogyassz reggelire egy kiadós zabkását!

20120620_074102rz.jpgA zabkása azért is olyan nagyszerű táplálékunk, mert teltségérzetet okoz. Ha reggelire zabpehelyből készült zabkását fogyasztunk, kevésbé fog a gyomrunk nassolandó étel után vágyakozni. Mint tudjuk a nassolás nem egészséges. Hiszen ahogy a szemnek, a testnek, a lábnak, a kéznek, úgy a gyomornak is szüksége van pihenőre.

"A gyomornak gondos figyelemre van szüksége. Nem kell folytonos működésben tartanunk. Adjunk ennek a rosszul használt és sok visszaélést elszenvedett szervünknek némi békét, nyugalmat és pihenést. Mikor az egyik étkezés után a gyomor elvégezte feladatát, ne adjunk neki további munkát, mielőtt alkalma lenne megpihenni és a természet által a további táplálékról való gondoskodásra elegendő emésztőnedvet szolgáltatna. Legalább öt órának kell eltelnie az étkezések között, és mindig tartsuk szem előtt, hogyha lehetőséget adunk neki, észrevesszük, jobb a kétszeri, mint a háromszori étkezés.

Szokás és társadalmi rend a könnyű reggeli fogyasztása. De ez nem a legmegfelelőbb bánásmód a gyomorral szemben. A reggeli étkezés idején a gyomor jobb állapotban van, hogy több táplálékot emésszen meg, mint a második vagy a harmadik étkezésnél. Helytelen szokás, hogy keveset reggelizünk és kiadósan vacsorázunk. Tegyétek a reggelit a nap legbőségesebb táplálkozásává. (...) Sok esetben az éhségérzethez vezető gyengeség éppen azért jelentkezik, mert a nap folyamán az emésztőszervek túl sok munkát kaptak. Minden étkezés után pihenésre van szükségük. Két étkezés között legalább öt-hat órának kell eltelnie; és legtöbben, akik a napi kétszeri étkezést kipróbálták, ezt a módszert előnyösebbnek tartják, mint a háromszorit." (Ellen G. White: Étrendi és táplálkozási tanácsok)

Tehát, ha el szeretnénk kerülni a napközbeni nassolást, indítsunk valamilyen kása félével reggelire. Ehhez ajánlok most egy gyors és finom receptet.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 marék)
  • víz
  • ribizli
  • kevés kókuszreszelék
  • pár csipet őrölt lenmag
  • esetleg növényi tej (1 dl)
  • esetleg édesítő (pl: gyümölcscukor, aszalt gyümölcs, méz, stb.)

 

Elkészítés:


Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely meg puhul.

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Miután megfőtt, a megmosott gyümölcsszemeket (jelenleg ribizlit) belerakjuk, kicsit megkeverjük. Édes szájúak tehetnek hozzá főzés után egy kevés növényi tejet és édesíthetik. Tálalásnál a tetejét kókuszreszelékkel és őrölt lenmaggal szórjuk meg.

20120620_074111rz.jpg

 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem igaz az az állítás, hogy a helyes étrend túlnyomórészt kásákból áll. Ha valaki többnyire kásán él, az nem biztosít egészséget az emésztőszereknek. De reggelire hetente néhány alkalommal kifejezetten ajánlott a kása fogyasztása. Zabkása esetén ugyanis, ha nem adunk hozzá édesítő szert, cukorbetegségben és IR-ben szenvedők részére kifejezetten ajánlott, mivel a zabpehely magas rosttartalommal bír. Ezáltal a keményítők és szénhidrátok felszívódása lassan történik, így az inzulin sem ingadozik hirtelen. Zsírszegény és rostban gazdag tartalmának köszönhetően a "rossz" koleszterinszintet (LDL) csökkenti, tekintettel arra, hogy a zabpehely oldható rostjai megkötik az emésztőrendszerbe kerülő koleszterin egy részét, hozzásegítve őket a természetes módon történő kiürüléshez.

További egészséges elemei azok a fitokemikáliák, amelyek rákmegelőző hatással bírnak.


Fel kell hívnom viszont a figyelmet arra, hogy a fent felsorolt jótékony hatások a reggeli zabpehelyként árusított ízesített és cukrozott ételekre nem vonatkozik, hiszen ezek már cukrot és egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak. Zabkása készítésénél válasszunk igazi zabpelyhet és az állat tejet nélkülözzük elkészítésénél! Ha az általunk főzött natúr zabpelyhet édesítjük, könnyen elálmosodhatunk. Ha csak lehet, kerüljük az édesítését.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr814599684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása