Zöldséggel töltött kölesfasírt (vegán)
2012. június 14. írta: VegaLife

Zöldséggel töltött kölesfasírt (vegán)

Mindig is praktikus ételnek tartottam a fasírtot. Kiváló vendégváró falat, amelyet akár egy nappal előre is elkészíthetünk. Sőt, érdemes is korábban elkészíteni, hogy az ízek valóban összeérjenek. Azért is praktikus, mert elég hozzá némi párolt zöldség vagy egy jó adag saláta és laktató, de egészséges ételben lehet részünk. Az ízvilágáért is szeretem elkészíteni. Ráadásul csak összegyúrom, formázom, sütöm és kész. Nem sok pepecselést igényel.

20120606_151833kf.jpg

 
 
 
 
 
 
 
A recept:
 

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 10-20 dkg zabpehely
  • ételízesítő
  • piros fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • hagyma
  • őrölt kömény
  • koriander
  • kakukkfű
  • zöldségek (kukorica, borsó, zöldbab, paprika)
  • olaj

 

Elkészítés:

A kölest egy kevés ételízesítővel megszórt vízben puhára főzzük. Amikor a szemek megpuhultak és a víz is elfőtt róla, zabpehellyel és a fenti fűszerekkel (kivéve őrölt fűszerpaprika), valamint hagyma, fokhagyma őrleményével összekeverjük. Annyi zabpelyhet kell hozzáadni, amennyitől gombócot tudunk formálni belőle. Ha túl száraz, egy-két kanál olajat önthetünk hozzá. (Akinek nincsenek ilyen fűszerei, vagy fűszerkeverékeket használ, fasírt fűszerkeverékkel is megoldhatja.)

A masszát elfelezzük. Egyiket piros paprikával tovább fűszerezzük, szép piros színt kölcsönözve neki.

Az előkészített zöldségeket (vagy mexikói zöldségkeveréket használva) megpároljuk kevés víz és ételízesítő segítségével.

Fogunk egy őzgerinc formát, kibéleljük sütőpapírral. A két szélén hosszában úgy lelógjon a papír, hogy azzal sütés előtt befedhessük a fasírtot.

A piros masszát szétterítjük a formában, majd a fehér massza egy részét rányomkodjuk. A megpárolt zöldségeket szintén (apró szemű) zabpehellyel összekeverjük és a masszára a formába tesszük. Mindezt befedjük a maradék kölesfasírt anyagával. A tetejére olajat öntünk, ami szépen átáramlik az egész fasírton. Befedjük sütőpapírral és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.

Miután megsült, a formában hagyjuk kicsit kihűlni, szikkadni. Így könnyebben szeletelhető.

Párolt ceruzababot fogyasztottunk hozzá, másnap pedig friss zsenge salátát. Mindkettővel nagyon finom volt, de petrezselymes újkrumpli is tökéletesen illik hozzá.

A belső, párolt zöldséghez kevertem egy kevés erős/csípős paprikát, így kicsit pikáns íze lett.

20120606_132600kf.jpg 20120606_133135kf.jpg
20120606_133617kf.jpg 20120606_150508kf.jpg
20120606_150619kf.jpg 20120609_140423kf.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr234587431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőrösi Csilla És Ferenc 2017.11.30. 16:12:22

Nagyon jól néz ki .Kiprobálom remélem kellemes meglepetésbe lesz részem

Kőrösi Csilla És Ferenc 2018.03.08. 06:59:13

@Kőrösi Csilla És Ferenc: Én kiprobàltam.Nekünk a koriander miatt nem ízlett lehet hogy ha màsmijen fűszerek lenne fűszerezve finomabb lenne

VegaLife 2018.03.08. 07:13:17

@Kőrösi Csilla És Ferenc: En szeretem a koriandert. Peldaul korianderes citromos fott rizst nagyon szeretem. A koriander zold levelet hasznalom, nem a magjat. Ha megis van etel, amibe a magja kerul, csakis orolve (kiveve ha savanyusagrol van szo). Ha nem kedveljuk az izet, petrezselyem levellel is keszitheto. Orulok a visszajelzesnek.
süti beállítások módosítása