Eperlekvár
2012. június 14. írta: VegaLife

Eperlekvár

20120611_080330lekvar.jpgA földön termékenyül,
a föld, a munka adja nekünk.
Eper! Nagyon szeretünk.
Sokféle formában, aromában,
éltető napsugárban.

Esőben, szélben, parányi részeid minden ízében.

A nektárodban, az illatodban minden finomságod ott van.

Színed vérpiros, bensőd fehér, leveled zöldje szívünkhöz ér!

Kúszol a föld felett, gyökered földbe tart, örök életűnek tarthatod magad.
Szamóca, eper, megélhetés. Görnyedt háttal megy a termesztés.
Legyen először jó talaj, palánta, Aki az ültetést szívvel csinálja,
locsolja, gyomlálja, szeretgeti, a trágya is kell neki, olykor fólia,
jó levegőért kinek kell szólnia?!
 
Védeni, óvni, mert sok a rossz "szellem".
Szemenként felszedni szeretettel.
A puha szállítás is kemény dolog.
És mit fizetnek érte a boltosok?!
Megannyi kérdőjel. Időben szervezni.
Itala Isteni. Tartósan eltenni!

Eper! Volt mindig a legföldibb édesség,
tiszta ős réteken, gyermeki kedvesség.
Áradjon belőled szerető békesség.
Áradjon feléd szívbéli szeretet.
Fogyasztó! Becsüld meg a finom epreket!
 
(Mosonyi György: Az eper dicsérete)
 
Boldogságomra az eperlekvárom megőrizte friss piros színét, nem sötétült be. Próbáltam a lehető legegészségesebben elkészíteni. Sajnos nem tudom, hány kg eperből indultam ki, mert amit szedtünk, az kicsit több, mint 6 kg volt, de süteményeket is készítettem belőle, reggelire is felhasználtam, és nassolás közben is fogyott. Mosás közben viszont megszámoltattak, mint egy népszámlálás.:) 700 darab eperszemecske került az "üstbe". Tehát ennek az arányait írom le, de ez szabadon variálható.
 
20120605_183228lekvar.jpg
 
 
 
 
 
 
 
A recept:
 

Hozzávalók:

  • 700 szem Eper (kb. 4 kg lehetett....)
  • 2 szem Alma
  • 10 dkg Gyümölcscukor
  • üvegek
  • befőzési fólia

Elkészítés:

Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul.

  1. A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása
  2. Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni:

20120607_123631lekvar.jpgKeressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el őket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat.


A lekvár elkészítése:

Miután alaposan átmostuk az eperszemeket, krumplinyomóval kicsit áttörjük. Majd odatesszük főzni. Közben lereszeljük a két almát (héjastul). Ez segít megőrizni az eper színét. Ha az eper olyan igazán nagyon édes, amihez ma már ritkán jut az ember, sőt az almánk is ugyanilyen édes ízű, akkor elképzelhető, hogy semmi édesítő anyag (mint pl. gyümölcscukor és társai) nem szükséges hozzá. Azonban, ha a családunk édesszájú, akkor ízlésünknek megfelelően édesíthetjük. Nekem a több kg eperhez mindössze 10 dkg gyümölcscukor elég volt. Ezt már akkor tettem bele, amikor szinte kész volt.

Mivel én zselésítő anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszűrtem. Így egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam.

Végül a leszűrés és édesítés után a felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk.

A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 24 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.

Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.

20120611_080635lekvár.jpg 20120607_110312lekvar.jpg
20120611_080551lekvár.jpg 20120611_081011lekvar.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr964587296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása