Burgonyás kenyér
2012. április 17. írta: VegaLife

Burgonyás kenyér

Hólyagosra sikerült végre a kenyér belseje, amit készítettem. Nem feltétlen a krumplinak köszönhetem. Így annak a menetét írom le, ami más otthoni pékeket is hozzásegít a lyukacsos kenyérhez. Most is a kenyér alapreceptje a kiinduló pont. Kisebb változtatásokkal.

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 2 szem főtt krumpli (nekem pont 20 dkg, de ha picit több, vagy kevesebb, nem gond)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben a főtt burgonyát megfosztjuk héjától és nagyon apró szeletekre vágjuk. Nem csak vékony, de kis szeletekre. Vagy akár krumplinyomóval össze is nyomhatjuk.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is kezdve a krumplival, befejezve az olajjal.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amivel a tésztát összekeveri, megdagasztja, megkeleszti. Nekem "dough" a program neve, és másfél óra alatt a nyers tészta szép nagyra fel is dagad. Szinte menekülne ki a dagasztótálból. Akkor jó, ha hozzáérve az ujjunkra tapad a tészta. Kicsit a kezünkkel visszanyomkodjuk és újra kezdjük a dagasztást, kelesztést. Ha a tészta nehezen mozdul, szórhatunk hozzá egy kevés lisztet - ez segíti abban, hogy elváljon az edény falától.

Majd másfél óra múlva egy ragacsos - enyhén folyósabb (nem szép kerekded) formát kapunk. Lisztes kézzel megpróbálunk egy gömbölyded formát készíteni (vagy tortaformába rakni, de akkor sütőpapír, vagy olajos lisztezett forma kell hozzá) és sütőpapíros tepsire fektetjük. 

Kb. 35 perc után megspricceljük (nem kell túlzásban vinni) a kenyeret és még kb. 15 percre visszatesszük sülni.

Ha ragacsos, nehezebben kezelhető volt a tészta, akkor lyukacsos lesz a kenyér tésztája belül. Bizony nem mesterséges adalékanyagtól, hanem a technikától. Sok sikert a próbálkozóknak!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr984456332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása